1.3 MA w PHEV - filterki aktywatora i turbo, wymiana oleju

master_tychy

New member
Czy ta wersja silnika posiada sławetne filterki - filtr MA jak w 1.4MA i filterek na śrubie turbo?
Jeśli tak, czy ktoś może załączyć schematy i numery tych części?

Kolejna kwestia - wymiana oleju w tym wynalazku jakim jest PHEV.
Brak interwałów (poza czasowym) w instrukcji. W ASO na przeglądzie stwierdzili, że w moim przypadki pozostało 31% żywotności oleju i nie wymienili (mam pakiet i darmowe przeglądy i wymiany ale przegląd wypadł 3mc przed rocznym interwałem ze względu na przebieg).
Na tym oleju jest zrobione póki co 15kkm... oczywiście nie wiadomo ile na prądzie było z tego przejechane.
Samo auto nigdzie nie podaje stopnia zużycia oleju dostępnego dla użytkownika...:confused: - może ktoś wie jak to sprawdzić?

Co do polityki producenta do wymiany oleju we własnym zakresie (lub nieautoryzowanym warsztacie) na rozszerzonej gwarancji nie wiem też nic... tak samo odnośnie skasowania tego "liczydła" zużycia oleju - nawet jakbym sam wymienił ten olej i filtr to nie wiem czy da się to jakoś skasować...
ASO za zlecenie wymiany oleju i filtra poza moim pakietem chciało 900PLN, wydaje się jednak "ciut" drogo...

W TRIP A lub Trip B mozesz sprawdzic ile masz przejechane na pradzie, a ile na benzynie. O ile oczywiscie nei kasujesz tripow i nie odlaczasz akumulatora.
Ja przy 29kkm przebiegu mialem ponad polowe na pradzie.

W TRIP A lub Trip B mozesz sprawdzic ile masz przejechane na pradzie, a ile na benzynie. O ile oczywiscie nei kasujesz tripow i nie odlaczasz akumulatora.
Ja przy 29kkm przebiegu mialem ponad polowe na pradzie.
No ta, tam pisze faktycznie. Z 9kkm mam 1/3 EV na trip A. Pewnie dużo dalekich tras w moim przypadku pogarsza znacząco wynik.

A jak wygląda polityka olejowa w ASO w kontekście gwarancji? Ktoś wie?

Wysłane z mojego Pixel 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Back